chaan.se

En blogg om lite allt möjligt

Göra sockerfritt godis hemma

Även om det är bra gott med vanligt godis från affären är det inte så bra för tänderna. Det gäller att vara rädd om sina tänder, ha bra tandvård, och äta mindre godis med massa socker i. Därför har jag scannat runt på nätet efter bra recept. Ska dela med mig av dem till er så att även ni kan äta gott, men med mindre socker!

Goda recept med mindre socker

Mandelbollar
ca 12 stycken

100 gram mandlar
en liten näve hasselnötter
2 tsk kokosolja
12 stycken dadlar
en skvätt vatten
2 msk kakao
en uns vaniljpulver
kokosflingor att rulla dem i
Sätt ugnen på 200 grader. Häll ut alla mandlar och nötter på en plåt med bakplåtspapper. Ställ in i ugnen och rosta dem där i ca 5 minuter. Håll koll så att de inte blir brända. Ta ut dem och låt dem svalna. Skrubba bort det mesta av skalet från nötterna.

Mixa dem tillsammans med kokosolja till ett smör. så här långt gjorde jag när jag gjorde mandelsmöret. Men nu fortsatte jag alltså för att göramandelbollar.

Kärna ur dadlarna och tillsätt dem i mixern. Mixa vidare till en slät smet. Tillsätt en skvätt vatten om det behövs. Blanda i kakao och vaniljpulver. Smaka av och addera mer av något om det behövs. Ställ smeten i kylen för att stelna en stund. Ta ut efter ca en timme och rulla till bollar. Bollarna ska sedan rullas i antingen mandel- eller nötkross eller kakao. Eller kokosflingor som jag hade.

Black Bean Chocolate Chili Cookies

ca 15 kakor

2 msk chiafrön eller linfrön
3/4 dl agavesirap
1/2 tsk vaniljpulver (den utan socker)
2 dl kokta svarta bönor
2 msk kokosolja
3/4 dl kakao
1/2 tsk cayennepeppar
1/2 tsk chilipulver
3/4 dl mörk kvalitetschoklad
1/2 dl torkade tranbär eller blåbär
1/2 tsk flingsalt

Blanda frön, agavesirap och vaniljpulver i en skål. Låt stå en stund. Mixa svarta bönor, kokosolja, kakao, cayennepeppar och chili i en mixer eller med mixerstav. Rör ned detta i fröblandningen. Hacka chokladen och de torkade bären till mindre bitar och rör ner dessa. Sätt ugnen på 175 grader. Klicka ut smeten på en plåt med bakplåtspapper. Strö över flingsalt. Grädda i ugnen i ca 20 minuter. Låt svalna och förvara övertäckta i kylen.

18 jul 2018