chaan.se

En blogg om lite allt möjligt

Fixa stoppet i avloppet

Stopp i avloppet är inte kul och kan kräva att du behöver få akut hjälp av rörmokare. Men du kan även lösa det på egen hand, med hjälp av vissa åtgärder. Det du ska undvika att använda är kemiska och frätande propplösare som kaustiksoda eller lut. Det kan skada dig så väl som rören. Det bästa är istället att göra en så kallad mekanisk rengöring. Då genom att använda dig av rätt redskap så väl som dina händer. En vaskkrensare är bra att ha hemma, det är en sugkopp med ett skaft. Sådana finns i olika storlekar att köpa. Den använder man på så vis att man sätter sugkoppen över hålet, sedan drar skaftet upp och ner ett par gånger så kan det som fastnat lossna.

Rensa vattenlåset

Nästa steg, om inte vaskrensaren fixar allt, det är att rensa vattenlåset. Det finns sådana för tvättställ, diskho och golvbrunn. Det kan tyckas äckligt och motbjudande, men det är en vanesak. Hår och skräp tenderar att fastna i dessa lås och behöver tas bort då och då. Det går att förebygga så att inte så mycket hår och annat fastnar, genom att sätta diot hårfällor med mera. Då behövs det inte rensas lika ofta. Denna hårfälla måste dock tömmas så klart. 

Om stoppet sitter längre bort än vattenlåset så går det att använda ett rensband eller en rensvajer. Den sticker man in i röret och gör sönder eller drar upp det som fastnat. Det brukar lösa de mest akuta problemen. Om det återkommer problem så kan det dock vara läge att anlita ett proffs, som en rörmokare, som gör en ordentlig renspolning. 

Hur du rensar vattenlåset

Tvättställ/diskho: Ha en hunk under som vattnet kan rinna ner i. Sedan skruvar du av locket så att vatten och smuts som finns i låset rinner ut i hinken. Skruva sedan loss låset från rören, ta bort smuts som fastnat och spola igenom med hett vatten. Ta bort det du kommer åt i rören innan du sätter tillbaka låset. Se till att packningarna hamnar rätt igen.

Golvbrunn: Ta bort silen där vattnet rinner ned. Sedan kan du ta bort eller vika undan röret om det är badkar. Där sitter sedan en insats du kan dra rakt upp. Gör rent den, samt ta bort hår och smuts från golvbrunnen och spola ur den med duschen. Kolla att gummipackningen sluter tätt när du sätter tillbaka insatsen, annars kan lukt tränga upp från avloppsröret.

26 Jun 2020