chaan.se

En blogg om lite allt möjligt

Ha koll på din ekonomi

Är du en person som oftast inte har några pengar kvar vid månadens slut? Då kanske det är läge att börja se över vad det är du lägger pengar på. Företag som behöver ha koll på sin ekonomi, de kan anlita en redovisningsbyrå, läs mer här. Men du som privatperson, du måste ta tag i det på egen hand. Ett av de allra enklaste sätten att få en bra koll på din ekonomi, det är att göra en budget. I en sådan kan du stolpa upp inkomster och utgifter. Du ser då vad du behöver lägga varje månad på saker som hyra, el, telefon, försäkringar, lån med mera. Sätt gärna upp en post för sparande samt starta ett sparkonto. 

Var tar pengarna vägen?

Även om du har en budget som visar att du har x antal hundra ellere x antal tusen kronor över varje månad, så kanske du inte vet var de pengarna tar vägen. Ofta är det små köp som är boven i det hela. Som kaffe på väg till jobbet, godisbiten på Pressbyrån eller att du äter lunch ute ofta. Du bör varje gång du handlar, spara kvitto. Sedan kan du gå igenom dem vid månadens slut. 

Det kan vara bra att dra in på onödiga utgifter av detta slag, särskilt om du alltid har tomt på kontot i slutet av varje månad. Alternativt att försöka öka dina inkomster genom att jobba mer eller sälja av saker.

21 Jun 2021