chaan.se

En blogg om lite allt möjligt

Hur fungerar ett investeringssparkonto?

Det talas ju ofta detta om att man ska spara på olika sätt. Det är att spara en buffert, det är målspara och så kan man då spara genom att investera. Detta finns det många olika sätt att göra på, men ett av sättet är ett så kallat investeringssparkonto, även kallat ISK. Detta är något som kom runt 2011-2012 och tanken bakom detta är att det ska vara mycket enklare för sparare att köpa aktier och fonder samt att deklarera det. Sedan är det en tanke att det ska främja sparande genom att göra det möjligt att byta värdepapper utan att behöva utlösa reavinstskatt.

Så fungerar investeringssparkontot

Ett sånt här konto kan man öppna hos en bank. Då kommer det att fungera som ett slags skal inom vilket man sedan man göra olika sorters värdepappersaffärer utan att behöva deklarera affärerna var för sig när du gjort en försäljning. Det låter krångligare än vad det är, det bästa man kan göra är att prata med sin bank om detta, så kan de förklara på ett bra sätt. Det finns även en massa bra sidor på nätet som förklarar det. 

Fördelar med investeringssparkonto

Det finns flera fördelar med detta och det är bland annat att det är enkelt att köpa och sälja värdepapper utan att behöva deklarera varje affär separat. Man behöver inte heller utlösa skatt vid varje enskild affär. Det är även så att man äger värdepapperna i sparandet, så man får  rätt att rösta på bolagsstämma.

 

 

17 Jan 2019