chaan.se

En blogg om lite allt möjligt

Lider du av tandvärk?

Om det är så att du lider av tandvärk, så kan det vara läge att hitta en akuttandläkare i Stockholm. Det för att hitta orsaken till problemet och åtgärda det. Tandvärk är en av de mest jobbiga smärtorna att ha, så det är onödigt att gå omkring och ha ont. Anledningen till att du har tandvärk kan bero på en mängd olika saker. Bland annat kan det bero på att emaljen på tanden är skadad och inte skyddar pulpan, som är tandens inre. En annan orsak kan vara att pulpan blivit inflammerad. Det är bra att få hjälp direkt hos din tandläkare eftersom att problemen annars kan förvärras.

Emaljskada

Kroppens hårdaste vävnad är emaljen. Den finns för att skydda dentinet, alltså tandbenet samt pulpan. I tandbenet finns det flera vätskefyllda kanaler som förgrenar sig från pulpan till dentinets ytskikt, strax under emaljen. Om emaljen bli skadad så kan mynningarna till kanalen blottas. Då kan du känna av ilningar eller isningar i din tand. Det blir värre smärta om tanden utsätts för kyla. Om du inte behandlar detta så kan värken återkomma mer och mer. Till slut kan pulpan dö och det kan då bli en djupare infektion ner i rotkanalerna. 

Inflammation i pulpan

Inflammation i tandens pulpa kallas för pulpit. Det blir som ett slags tryck i pulpan och det är vad som orsakar din tandvärkk. Om det är en lindrig form så känner du av det vid värme och kyla eller att du får ont efter att du har ätit. Är det en svårare pulpit återkommer värken oberoende av yttre påverkan. Många gånger är smärtan pulserande och molande eller så kan den vara intensiv. Smärtan kommer avta om ingen behandling sker, eftersom att kroppen då på egen hand försöker göra sig av med bakterierna. Det gör den genom att bilda var. Det är farligt att inte behandla varbildningen, eftersom den kan sprida sig till andra delar av ansiktet.

Besök tandläkaren direkt!

Man ska vara rädd om sina tänder och så fort du känner av värk eller smärta i dem, så är det extremt viktigt att du besöker din tandläkare!

10 Aug 2020