chaan.se

En blogg om lite allt möjligt

Måla om träfasaden

Är det så att du funderar på att måla om träfasaden på ditt hus. Du kanske vill ha hjälp att hitta rätt målare eller bara tips på hur du ska gå tillväga?

Det krävs en hel del arbete för att måla om träfasaden på huset. Det går åt tid, pengar och arbete för att få det bra. Detr är viktigt att du ser till göra alla förberedelser och allt förarbete innan du börjar måla om träfasaden.

Bra saker att tänka på

Det spelar ingen roll om du ska måla om trä som redan är målad sedan innan eller måla obehandlat trä. Det måste finnas förutsättningar för att färgen ska fästa. Allra viktigaste är det att virket är torrt och rent. 

Är fasaden målad innan är det bra att först göra rent den med ammoniaklösning eller målartvätt samt skölja av med vatten. Låt det torka innan du börjar måla. Om det behöver skrapas något, så kan du göra det medan det är fuktigt, lättare att få bort då. 

När du väljer färg till en träfasad som varit målad innan är det ett måste att välja en färg som tål att det finns färg under. Sedan är det bra att alltid måla med samma färgtyp som huset är målat i förut.

När du ska välja täckfärg är det oftast antingen atexfärg och alkydoljefärg. Båda färgtyperna ger ett fullgott ytskydd och ett bra resultat.

Det finns några skillnader mellan latex och alkydoljefärg. Bland annat så är det så att ytglans samt kulören som är med  latexfärg håller längre. Ytskiktet hos en alkydoljefärg är hårdare men också mer elastiskt och tränger bättre in i underlaget.

Verktyg och material du behöver när du ska måla om en träfasad

Verktyg:

Rotborste, ev förlängningsskaft

Skyddsglasögon

Vattenslang

Hink

Färgskrapa, t.ex. trekantsskrapa

Stålborste

Syl eller skruvmejsel

Kapsåg

Vinkelhake

Penna

Hammare

Fin pensel, t ex streckpensel

Stålspackel

Borste

Fuktkvotsmätare

Fasadpensel

Rund anstrykare, olika storlekar

Bred elementpensel

Pappskiva, el dyl

Skyddshandskar

Stegar

Rejäla brädor, ev. Byggnadsställning.

Material:
Skyddsfolie, Maskeringstejp, Ammoniak, Rengöringsmedel mot alger och mögel, Förzinkad trådspik, Slippapper i ett par grovlekar, Rostskyddsfärg, Akryltätmassa, Grundfärg för utomhusbruk eller förtunning, Täckfärg, latex , olje eller alkydoljefärg, Träimpregnering

18 Jul 2020