chaan.se

En blogg om lite allt möjligt

Persienner eller rullgardiner, vad är bäst?

När man har en massa fönster i hemmet, så kan det vara bra att sätta upp persienner eller rullgardiner. Men vad passar egentligen bäst? Grejen är att det beror helt på vad det är för fönster och i vilket rum detta fönster finns. Sedan vad syftet är med det. Om man vill ha det helt mörkt i ett rum, som i sovrummet, ja då är det ofta bra att välja en rullgardin. Persienner kan vara bra med, så sett, men där brukar det ändå sila in lite ljus. 

Persienner

Persienner brukar komma med lameller och det gör att du på enkelt sätt kan justera hur mycket ljus som släpps in. Sedan så finns persienner idag i flera material, många gånger metall, men även i trä, bambu och annat. Sedan finns det persienner som sitter mellan glasrutorna så väl som de kan monteras framför rutan. Den stora fördelen persienner har är att du kan välja hur mycket ljusinsläpp du vill ha. Men nackedelen är att det blir aldrig riktigt mörkt. 

Rullgardiner

När det gäller rullgardiner så har de fördelen att de kan täcka ett helt fönster på bra sätt. Det går därmed mörklägga ett helt rum tack vare det. Rullgardiner kan komma i ånga former, tjocklekar och färger. De är oftast i tyg. För att få det mörkt så är det smart välja mörkläggningsgardiner, men vill du släppa in lite ljus, men hindra solen strålar kan det vara bra med en screenrullgardin.

28 Nov 2020