chaan.se

En blogg om lite allt möjligt

Roliga knep för att spara pengar

Många förknippar ekonomi med något tråkigt och ångestframkallande. Det är inte ovanligt att pengarna så att säga bara försvinner utan att man riktigt vet vad man lagt dem på utöver sina vanliga räkningar. Spara är något de flesta är medvetna om att man bör göra, men ändå är det rätt många som inte gör det. Undersökningar har visat att de allra flesta har svårt att klara av en oväntad utgift på 5 000 kr eller mer, då det inte finns sparade pengar att ta av.

Det kanske känns trist att spara? Men det behöver inte vara det! Jag ska ge dig lite roliga tips och knep på hur du kan spara in pengar samt hur du kan spara undan pengar. 

Spara in pengar

Om du inte vet var alla pengar går varje månad, börja med att ge dig själv månadspeng eller veckopeng. Det kanske låter löjligt och får dig att känna dig som tolv igen, men det är ett bra sätt att se vad du använder pengarna på. Ta bara av de pengarna då du ska göra något, som äta pizza, gå på bio, handla kläder med mera. Du kan bestämma en summa pengar som du varje söndag för över till ett konto eller tar ut i kontanter. Låt oss säga 500 kronor, så vet du sedan att de 500 har du under den veckan som kommer att använda på vad du vill. Just att ta ut det i kontanter är bra på det sättet att du blir mer medveten om var pengarna tar vägen samt att du spenderar faktiskt mindre.

Impulsköp är något som ofta gör att pengarna bara försvinner. Du plockar med dig en chokladbit vid kassan eller hittar en tröja du bara måste ha. Låt bli! Vänta 72 timmar och fundera på om det är värt att köpa eller inte. Eller ja, chokladen är ju värt det, alla dagar, men vänta i alla fall 72 timmar när det gäller prylar, kläder och liknande.

Ett annat sätt att spara på, är att tävla med en vän eller flera. Spartävla och peppa varandra. Berätta för varandra hur mycket ni sparat varje vecka. Den som sparar mest vinner. Detta kan ni köra hur länge ni vill. Avsluta med en middag eller en gemensam resa som är sparmålet ni sparar till.

Bästa tipsen för att spara pengar snabbt

Om du vill spara pengar, så köp inte en massa onödigt. Många gånger går det att hitta det du behöver begagnat, eller hemma, eller genom att byta med en vän.

Begagnade prylar, kläder med mera finns att hitta på loppisar, second hand butiker, Tradera, FB-grupper med mera. 

Ha klädbytarkvällar med dina vänner är även det smart sätt att spara in! Ha en kväll med god mat och be alla ta med klädesplagg och accessoarer de inte längre använder. Häng upp alla plagg och byt med varandra.

Du kan även spara in matkostnad genom att kolla av vad du har hemma och laga mat efter just det, istället för att gå och köpa nya råvaror. 

Enligt Naturskyddsföreningen så kan en familj med två barn spara upp till 7000 kronor på att låta bli att slänga ätbar mat. Varje år slängs det 20-30 % av maten vi köper, fast det går att äta! Handla inte för mycket samt lukta och smaka på all mat innan du kastar den.

Storkok är budgetsmart men inte alltid så kul att äta samma mat flera dagar på raken. Bestäm med din granne att göra storkok som ni kan byta med varandra. 
En bil som körs 1500 mil per år står stilla 23 av dygnets 24 timmar. Det är bättre att dela bil med din granne eller en vän. Eller så satsar ni på att samåka mer.
Kul med rabatt

Börja spara eller investera pengarna

Du som vill börja spara och se att pengarna ökar du kan testa att spara på ett så kallat högräntekonto. Du kan då binda upp pengarna på ett sparkonto och få högre ränta ju längre du binder dig. Ett annat sätt att få pengarna att växa, det är att satsa dem på trading och ha koll på oljepris, guld, valuta med mera. En bra guide inom det är smart att läsa före du börjar!

18 Sep 2021