chaan.se

En blogg om lite allt möjligt

Tänk på ergonomin

Har ni tänkt på hur ni jobbar, på ert arbete? Oavsett yrke är det allt som oftast viktigt att tänka på detta med ergonomin. Det gäller att lyfta rätt, om man jobbar på lager, eller inom vården eller i fabrik eller så. Om man har en lyftvagn så kan man underlätta för sig själv, då lyftvagnar ger bättre ergonomi, man slipper lyfta själv. Även inom yrken där man sitter vid en dator är det bra att tänka på ergonomin, eftersom att man även där kan få förslitningsskador om man sitter på fel sätt eller om man använder utrustningen på ett monotont sätt.

Vardagsergonomi

Även när man inte jobbar, så är det bra att tänka ergonomiskt, alltså så kallad vardagsergonomi. Det innebär att det är bra att tänka på sin hållning, hur man står, går och hur man sitter. Samma sak om man tränar och har sig, att man inte lyfter vikter och annat på fel sätt till exempel. Det finns många bra sidor på nätet som tar upp detta med ergonomi i vardagen.

Hur få in ergonomi på jobbet?

Som tur är så är det många arbetsgivare som tänker på sina anställda och därmed ser till att de kan jobba på ett ergonomiskt sätt. Det genom att de har investerat i olika ergonomiska hjälpmedel. Om ditt jobb inte har gjort det, så prata med din chef, eller med ditt skyddsombud så att även ni får det!

 

25 Aug 2018