chaan.se

En blogg om lite allt möjligt

Vad är egentligen sedum?

Kanske du har hört att någon pratat om sedum eller att anlägga sedumtak men inte har riktigt koll på vad det är? Sedum i sig är det ni ser på bilden. Det är lättskötta fleråriga växter, som även kallas för fetknopp/fetblad. Dessa växter är bra då de klarar av att växa på platser som är torra eller soliga. Det eftersom att de själva behåller regnvattnet. Sedum kan sättas på ett tunt lager jord eller planteras i jord som är väldränerat. Sedum planteras ofta på tak men även i rondeller, i rabatter eller stenpartier. 

Sedumtak

Intresset och efterfrågan på sedumtak har blivit allt större de senaste åren. Det är en mycket effektiv metod för att vara med och förbättra miljön. Sen är det ju faktiskt väldigt fint att ha tak med sedum på. Om man ser till sedumtak så väger det inte mer än vad ett tak med takpannor gör. Man kan ha sedumtak på carporten, lusthuset, uterummet, friggeboden och så vidare. Det är dessutom lätt att lägga på egen hand.

Att sköta om taket är inte heller det så svårt, då det är relativt skötselfritt. Det man kan göra är att någon gång per år se över växtligheten. Man kan då ta bort oönskad vegetation med rötter och allt samt tar bort partier med löv.

Sedumtak är inte nytt

Det är inget nytt detta med att ha växter på taket. Det har man haft sedan urminnes tider. Kollar du av gamla hus, som på hembygdsgårdar med mera så har dessa växtlighet på taken.

5 Sep 2020