chaan.se

En blogg om lite allt möjligt

Viktigt med ergonomi

ergonomi

Ergonomi, det är viktigt. Som mannen på bilden, han sitter inte på ett bra sätt om man ska se til det ergonomiska. Ska man sitta och jobba med en dator är det bra att ha en ergonomisk stol, så väl som ett skrivbord. Idag jobbar många mer och mer stillasittande och många känner av värk i axlarna, nacken och ryggen. Nu är det inte bara jobbet som gör detta. När vi kommer hem blir det gärna att man sätter sig i soffan med laptopen eller surfplattan. Något som definitivt inte gynnar kroppen.

Olika aspekter av ergonomi

När man talar om ergonomi och välmående på jobbet så kan man dela upp detta i två områden. Det är dels belastningsergonomi och dels kognitiv ergonomi, eller informationsergonomi som det även heter. Det första, belastningsergonomi, det handlar om arbetsrörelser, ställningar man jobbar i, fysisk belastning och andra förhållanden som alla påverkar lederna och musklerna i kroppen. När det gäller kognitiv ergonomi så handlar det om tekniken vi använder, miljön vi befinner oss i och liknande.

Gör arbetsplatsen mer ergonomisk

swemed.se finns det flera bra anpassade möbler som är ergonomiska. Just att ta in hjälpmedel och ergonomiskt anpassade saker till arbetet är ett bra första steg. Det är även bra att se över omgivningen med klimat, ljud och ljus, då även det påverkar. För bästa ergonomin på en arbetsplats är det inte fel att ta in en expert på området. De kan hjälpa er med hur ni ska göra er arbetsplats mer ergonomisk.

 

 

22 Sep 2019